Pacea interioară - prin meditație și înțelepciune

Pacea interioară sau pacea mentală este sursa întregii noastre fericiri. Deși toate ființele vii au aceeași dorință de bază, aceea de a fi fericiți tot timpul, foarte puțini oameni înțeleg cauzele reale ale fericirii. De obicei, credem că, condițiile  externe, cum ar fi mâncarea, prietenii, mașinile și banii, sunt cauzele reale ale fericirii și, prin urmare, ne dedicăm aproape tot timpul și energia pentru a le dobândi. În mod superficial pare că aceste lucruri ne pot face fericiți, dar dacă privim mai în profunzime, vom vedea că ele ne aduc de asemenea o mulțime de suferințe și probleme.

Fericirea și suferința sunt în opoziție, deci dacă un lucru este o cauză reală a fericirii, același lucru nu va putea da naștere suferinței. Dacă mâncarea, banii și așa mai departe sunt cu adevărat cauze ale fericirii, ele nu pot fi niciodată cauze ale suferinței; totuși știm din propria noastră experiență că adesea acestea cauzează suferință. De exemplu, unul dintre interesele noastre principale este alimentația, dar mâncarea pe care o consumăm este, de asemenea, o cauză principală a majorității problemelor de sănătate și bolilor noastre. În procesul de a produce lucrurile care simțim că ne vor face fericiți, ne-am poluat mediul în asemenea  măsură încât aerul pe care îl respirăm și apa pe care o bem acum ne amenință sănătatea și bunăstarea. Ne place libertatea și independența pe care ni le  poate oferi o mașină, dar pagubele produse de accidente și distrugerea mediului sunt enorme. Simțim că banii sunt esențiali pentru a ne bucura de viață, dar goana după bani generează, de asemenea, probleme imense și anxietate. Până și familia și prietenii noștri, de a căror companie ne bucurăm, ne pot provoca o mulțime de griji și suferințe.

În ultimii ani cunoștințele noastre despre tehnologia modernă s-au extins  considerabil și, ca urmare, am fost martori la progrese materiale remarcabile, însa  nu s-a constatat  și o creștere proporțională a fericirii umane. Nu există mai puțină suferință în lume astăzi, și nu există nici mai puține probleme. De fapt, se poate spune că în prezent există mai multe probleme și pericole mai mari decât oricând. Aceasta ne demonstrează cum  cauza fericirii și rezolvarea problemelor noastre nu se regăsesc în cunoașterea obiectelor materiale. Fericirea și suferința sunt stări mentale și, prin urmare, cauzele lor principale nu se pot găsi în afara minții. Dacă vrem să fim cu adevărat fericiți și lipsiți de suferință, trebuie să învățăm cum să ne controlam mintea.

Sursa reală a fericirii este pacea interioară. Dacă mintea noastră este liniștită, vom fi fericiți tot timpul, indiferent de condițiile externe, iar dacă este tulburată sau îngrijorată în vreun fel, nu vom fi niciodată fericiți, indiferent cât de bune ar fi condițiile noastre externe. Condițiile externe ne pot face fericiți numai dacă mintea noastră este liniștită. Putem înțelege acest lucru prin proprie experiență. Spre  exemplu, chiar dacă suntem în cea mai frumoasă ambianță și avem tot ce ne trebuie, în momentul în care ne înfuriem orice fericire pe care am simți-o dispare. Acest lucru se datorează faptului că furia ne-a distrus pacea interioară.

Putem înțelege de aici că, dacă dorim fericirea adevărată, de lungă durată, trebuie să dezvoltăm și să menținem o experiență specială de pace interioară. Singura modalitate de a face acest lucru este să ne antrenăm mintea prin practică spirituală – reducând și eliminând treptat  stările noastre negative, stările de neliniștite și înlocuindu-le cu stări pozitive și liniștite. Dacă vom continua să ne dezvoltăm pacea interioară, vom trăi în cele din urmă, pacea supremă și permanentă a minții, sau ‘nirvana’. Odată ce am atins nirvana, vom fi fericiți pe toată durata vieții noastre și în viața după viață. Vom fi rezolvat toate problemele noastre și vom realiza adevăratul sens al vieții noastre umane.

Deoarece cu toții purtăm în noi propria sursă de pace și fericire, ne putem întreba de ce este atât de greu să menținem încontinuu o minte liniștită și plină de bucurie. Acest lucru se datorează perturbațiilor mentale care ne aglomerează mintea atât de des. Perturbațiile mentale sunt modalități distorsionate de a ne privi pe noi, alți oameni și lumea din jurul nostru – ca și o oglindă distorsionată ele reflectă o lume distorsionată. Mintea perturbată de ură, de exemplu, îi vede pe ceilalți oameni ca fiind intrinsec răi, dar persoana intrinsec rea nu există. Dorința necontrolată, de asemenea, cunoscută sub numele de atașament doritor, pe de altă parte, percepe  obiectul dorinței ca fiind intrinsec bun și ca pe o adevărată sursă de fericire. Dacă simțim  o dorință puternică de a mânca ciocolată, ciocolata pare a fi dezirabilă în mod intrinsec. Cu toate acestea, odată ce am mâncat prea mult din ea și începem să ne simțim rău, nu mai pare atât de atrăgătoare și poate să pară chiar respingătoale. Acest lucru arată că în sine ciocolata nu este nici atrăgătoare, nici respingătoare. Este mintea perturbată a atașamentului care proiectează tot felul de calități plăcute asupra obiectelor dorinței, iar apoi se referă la ele ca și cum ar avea cu adevărat acele calități.

Toate perturbațiile mentale funcționează în felul acesta, proiectând asupra lumii propria lor versiune distorsionată a realității și apoi referindu-se la această proiecție ca și cum ar fi adevărată. Când mintea noastră se află  sub influența perturbațiilor, pierdem legătura cu realitatea și nu vedem lucrurile așa cum sunt ele de fapt. Deoarece mintea noastră se află tot timpul cel puțin sub controlul unor forme subtile de perturbație, nu este surprinzător faptul că viețile noastre sunt adesea pline de frustrare. Este ca și cum am urmări încontinuu miraje, doar ca să fim dezamăgiți când nu ne dau satisfacția pe care am sperat-o.

Atunci când lucrurile merg prost în viața noastră și ne lovim de  situații dificile, avem tendința de a privi situația în sine ca fiind problema noastră, dar, în realitate, orice problemă am trăi, aceasta vine din minte. Dacă ar fi să răspundem unor situații dificile cu o minte pozitivă sau liniștită, acestea nu ar fi probleme pentru noi; într-adevăr, am putea  chiar să le considerăm provocări sau oportunități de creștere și dezvoltare. Problemele apar numai dacă răspundem la dificultăți cu o stare mentală negativă. Prin urmare, dacă vrem să fim fericiți tot timpul și fără probleme, trebuie să dezvoltăm și să menținem o minte liniștită. Suferințele, problemele, îngrijorările, nefericirea și durerea, toate există în mintea noastră; toate sunt sentimente neplăcute, care fac parte din minte. Prin controlul și purificarea minții noastre, le putem opri odată pentru totdeauna.

Pentru a înțelege acest lucru pe deplin, trebuie să înțelegem relația dintre minte și obiectele externe. Toate obiectele, fie ele  plăcute, neplăcute sau neutre, sunt simple aparențe în minte, la fel ca lucrurile trăite într-un vis. Acest lucru nu este ușor de înțeles la început, dar putem atinge o înțelegere gândind în felul următor: când suntem treji, există multe lucruri diferite, însa când adormim, ele încetează să existe. Acest lucru se datorează faptului că mintea căreia îi apar acestea încetează. Când visăm, singurele lucruri care apar sunt obiectele din vis. Mai târziu, când ne trezim, aceste obiecte din vis încetează a exista. Acest lucru se datorează faptului că mintea visătoare, căreia îi apar acestea,  încetează. Dacă ne gândim profund la acest lucru, vom înțelege cum putem face ca toate lucrurile neplăcute pe care le disprețuim să înceteze pur și simplu prin abandonarea stărilor impure, perturbate ale minții; și putem face toate lucrurile plăcute pe care le dorim să apară pur și simplu prin dezvoltarea unei minți pure. Purificarea minții noastre de perturbații prin practică spirituală îndeplinește dorința noastră cea mai profundă de fericire adevărată, de durată.

extras din cartea “Cum să îți transformi viața” de Venerabilul Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche