03: Soluții împotriva anxietății – Perspective Budhiste

eliberarea de anxietate

Ce este anxietatea

Anxietatea apare atunci când anticipăm situații pe care simțim că nu le vom putea încheia cu succes sau pe care nu le vom putea suporta. Acest lucru provoacă dureri mentale și chiar fizice. Potrivit psihologiei buddhiste, aceste sentimente neplăcute încep deoarece credem că altceva decât propria noastră stare mentală este ceea ce ne provoacă fericire sau suferință. Anxietatea se instalează atunci când ne îngrijorăm: „Ce mă fac dacă se întâmplă acest lucru teribil?” Când anxietatea devine un obicei, este primul nostru răspuns la fiecare situație și ajungem să ne identificăm ca „o persoană anxioasă” – simțindu-ne mereu stresați și tensionați.

Unii oameni sunt rezistenți la dificultăți, în timp ce alții se luptă să facă față în aceeași situație. Acest lucru ne spune că anxietatea apare mai ales din minte, mai degrabă decât din circumstanțe exterioare. Învățăturile buddhiste ne ajută să identificăm originile interioare mai profunde ale anxietății și să creăm modalități mai eficiente de a răspunde dificultăților vieții. Nu putem evita orice dificultate, dar putem crea o abordare mai înțeleaptă, mai stabilă și pozitivă pentru toate.

Ce are buddhismul de spus despre starea de anxietate

Prima victimă a anxietății este sentimentul nostru de încredere și certitudine. Ne îndepărtează instantaneu sentimentele pozitive și plăcute din mintea noastră și acest lucru face loc anxietății pentru a prinde rădăcini și a lua o importanță exagerată asupra stării noastre generale. Cu toate acestea, cu cât ne înțelegem mai bine sentimentele și răspundem la ele într-un mod mai controlat și realist, anxietatea devine mult mai ușor de gestionat și mai puțin copleșitoare.

Din păcate, lucrurile de care ne temem cel mai tare vor avea loc. Acesta este Primul Adevăr Nobil al lui Buddha, adevărul suferinței. Indiferent dacă suntem bogați sau săraci, bărbați sau femei, bătrâni sau tineri, suntem cu toții momentan prinși într-o stare de suferință care duce în cele din urmă la boală, îmbătrânire și moarte.

Buddha nu a subliniat acest lucru pentru a ne deprima, ci pentru a ne motiva să ne uităm la sursa suferinței noastre, astfel încât să o putem înțelege, să o reducem și, în cele din urmă, să o abandonăm cu totul. Facem acest lucru prin practica meditației.

efectele meditatiei asupra anxietatii

Meditația este practica cultivării păcii interioare și este sursa reală a fericirii. Scopul nu este pur și simplu gestionarea anxietății sau doar îmbunătățirea stării noastre de spirit – vrem să trăim o schimbare adevărată și să devenim o persoană profund liniștită și împăcată. Vrem eradicarea completă a anxietății! Acest lucru este posibil dacă folosim meditația pentru a obține o minte calmă și liniștită, precum și înțelepciunea care cunoaște de unde provin gândurile și sentimentele noastre anxioase.

Este nevoie de timp și răbdare până când meditația noastră începe să elimine cauzele profunde ale anxietății. Prin urmare, avem nevoie de câteva metode pentru a ne proteja și a ne adăposti atunci când anxietatea apare în viața noastră de zi cu zi. Învățând să fim atenți și vigilenți, putem să rămânem calmi și pozitivi atunci când vedem semne de îngrijorare la orizontul nostru mental.

Primul pas este dezvoltarea păcii interioare. Mai întâi ne concentrăm exclusiv asupra respirației și, în virtutea faptului că facem acest lucru, încetăm a mai acorda atenție tuturor celorlalte gânduri. Concentrându-ne mintea în acest fel, apare în mod natural o experiență de pace. Ne îndreptăm apoi atenția de la respirație către această experiență a liniștii interioare, permițându-i să pătrundă în toată mintea noastră.

Din această experiență vom putea determina două elemente cheie:

1- pacea interioară și fericirea sunt naturale minții și,

2- prin practică, putem crește pacea și fericirea.

Cu cât practicăm mai mult, cu atât mai multă pace și fericire interioară vom experimenta și cu atât ne vom familiariza mai bine cu noua noastră identitate – cea a unei persoane împăcate, fericite, fără anxietate. Aprofundarea acestui potențial de fericire autentică este cu adevărat revoluționară.

Tags: No tags

Comments are closed.