de-ce-sa-meditam

Prin practicarea instrucțiunilor provenite din învățăturile budhiste ne putem transforma viața dintr-o stare de nefericire într-una de fericire pură și veșnică. Aceste instrucțiuni sunt metode științifice pentru a ne îmbunătăți natura umană. Toți trebuie să fim binevoitori și cu o inimă bună, pentru că în acest fel ne putem rezolva propriile probleme, precum și pe cele ale celorlalți și putem da sens vieții noastre. Fiecare ființă vie are aceeași dorință de bază – să fie fericită și să evite suferința. Chiar și nou-născuții, animalele și insectele au această dorință. Aceasta a fost dorința noastră principală din timpuri fără de început și ne însoțește mereu, chiar și în timpul somnului. Ne petrecem toată viața muncind din greu pentru a împlini această dorință.

De la începutul acestei lumi, ființele umane și-au petrecut aproape tot timpul și energia, îmbunătățindu-și condițiile externe în căutarea fericirii și a unei soluții pentru problemele lor. Care a fost rezultatul? În locul împlinirii dorințelor, suferințele și problemele umane au continuat să crească, în timp ce experiența fericirii și a păcii descrește. Acest lucru arată clar că până acum nu am găsit o metodă corectă de reducere a problemelor și de creștere a fericirii noastre. Metoda corectă adevărată pentru a face acest lucru este schimbarea atitudinii noastre dintr-una negativă într-una pozitivă. Trebuie să înțelegem acest lucru prin propria noastră experiență. Dacă analizăm cu atenție cum trăim probleme și nefericire, putem înțelege că toate acestea sunt create de dorința noastră necontrolată, prin aceea că dorim să fim fericiți noi înșine tot timpul. Prin încetarea acestei dorințe, dorind în schimb ca alții să fie fericiți tot timpul, noi nu vom mai avea probleme și nici nu vom mai fi nefericiți. Dacă practicăm cu sinceritate în fiecare zi încetarea dorinței noastre de a fi mereu fericiți noi înșine, dorind, în schimb, ca alții să fie fericiți tot timpul, atunci vom înțelege din propria noastră experiență că prin această practică, ce împiedică atașamentul de împlinirea propriilor noastre dorințe, noi nu vom mai experimenta probleme sau nefericire deloc. Astfel, dacă ne dorim într-adevăr fericire pură și veșnică și eliberarea de suferință, trebuie să învățăm să ne controlăm mintea și mai ales dorințele.

Cu înțelepciune putem înțelege cum viața noastră umană este prețioasă, rară și plină de sens. Datorită limitărilor trupului și minții lor cei care s-au renăscut ca animale, de exemplu, nu au ocazia să înțeleagă sau să practice învățăturile spirituale care sunt metode pentru a controla perturbațiile mentale, cum ar fi dorința necontrolată, furia și ignoranța. Numai  oamenii sunt liberi de astfel de obstacole și au toate condițiile necesare pentru a se angaja pe căi spirituale, care singure conduc la fericirea pură și veșnică. Această libertate și posesiune a condițiilor necesare sunt caracteristicile speciale care fac viața noastră umană atât de prețioasă.

Deși există mulți oameni în această lume, fiecare dintre noi are doar o singură viață. O persoană poate deține mai multe mașini și case, dar până și cea mai bogată persoană din lume nu poate avea mai mult decât o singură viață; și, atunci când aceasta se apropie de sfârșit, el sau ea nu poate cumpăra, împrumuta sau fabrica o alta. Când vom pierde această viață, va fi foarte dificil să găsim în viitor o altă viață umană similar de calificată. O viață umană este, prin urmare, foarte rară.

Dacă ne folosim viața umană pentru a atinge  realizări spirituale, ea devine extrem de semnificativă. Prin a o folosi astfel, ne realizăm întregul nostru potențial și progresăm de la starea unei ființe obișnuite, ignorante la aceea a unei ființe complet iluminate, cea mai înaltă dintre toate ființele; iar când vom fi făcut acest lucru, vom avea puterea de a fi de folos tuturor ființelor vii fără excepție. Astfel, dacă folosim viața noastră umană pentru a atinge realizări spirituale, putem rezolva toate problemele noastre umane și ne putem îndeplini dorințele proprii și ale celorlalți. Ce ar putea fi mai semnificativ decât asta?

Citește mai multe pe website-ul tradiției Kadampa https://kadampa.org