04: Suntem cu toții profund interconectați – Perspective Budhiste

interconectati

Perspectiva nr. 4: Suntem cu toții profund interconectați

Tot ceea ce avem acum este făcut posibil de către alți oameni. Într-adevăr, tot ceea ce suntem, tot ceea ce facem, spunem și chiar gândim provine de la alții: corpurile noastre (mulțumesc, mamă și tată!), mâncarea noastră, cunoștințele noastre, limba noastră, resursele noastre materiale, totul. Nu avem nimic sau nu putem să numim ceva care nu ne-a fost furnizat de alții.

În prezent, în general nu gândim așa. Datorită a ceea ce Buddha a numit ignoranța noastră, sau înțelegere greșită, simțim că suntem indivizi distincti, separați, care nu depind de nimeni sau de nimic.

"Pe scurt, avem nevoie de ceilalți pentru bunăstarea noastră fizică, emoțională și spirituală. Fără ceilalți nu suntem nimic. Sentimentul nostru că suntem o insulă, un individ independent, auto-suficient, nu are nicio legătură cu realitatea."

Venerabilul Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche
Geshe-la fondatorul traditiei

În cartea sa, Cum să îți transformi viața, Geshe Kelsang Gyatso scrie:

„Este mai aproape de adevăr să ne imaginăm că suntem ca o celulă din corpul imens al vieții, diferită de ceilalți, dar în mod intim legată de toate ființele vii. Nu putem exista fără ceilalți, iar ei la rândul lor sunt afectați de tot ceea ce facem. Ideea că este posibil să ne asigurăm propria bunăstare în timp ce o neglijăm pe a altora, sau chiar în detrimentul altora, este complet nerealistă."

Dacă ne gândim cât de interconectați suntem cu toate ființele vii, vom dezvolta în mod natural apreciere față de ele; și vom simți din ce în ce mai mult că facem parte dintr-o rețea de bunătate. Vom începe să ne vedem înconjurați de prieteni. Chiar dacă cineva este dificil sau ne provoacă răbdarea, vom învăța să apreciem ceea ce am putea învăța de la ei.

În acest fel, vom deveni mai degrabă parte din soluție decât parte din problemă. În cartea sa, Compasiunea universală, Geshe Kelsang Gyatso scrie: „Dacă îi prețuim pe ceilalți, vom evita să îi rănim cu acțiuni negative. În schimb, vom practica acțiuni pozitive de iubire, răbdare și dăruire și, astfel, vom crea cauza pentru a trăi fericire și noroc în viitor.

A fi preocupat de bunăstarea celorlalți, a-i iubi, a-i aprecia și a avea compasiune pentru ei nu este doar o idee frumoasă, este ceva logic! Conform spuselor lui Budha, nu există înțelepciune în a trăi doar din punctul de vedere al preocupării de sine, gândindu-ne că suntem speciali sau mai importanți decât alții. Pur și simplu nu este în conformitate cu modul în care lucrurile există.

meditatia asupra respiratiei

Cursuri de meditație online

Cursuri online, potrivite atât pentru începători, cât și pentru cei care au deja o practică de meditație. Fiecare clasă include o învățătură și o meditație bazată pe învățăturile lui Budha așa cum au fost ele prezentate de călugărul budhist Geshe Kelsang Gyatso. Prin aceste sesiuni putem învăța cum să folosim sfaturile lui Budha în propria noastră viață pentru a rezolva toate problemele noastre zilnice și pentru a găsi pacea și fericirea pe care le căutăm.

Cadoul lui Geshe Kelsang Gyatso pentru toată lumea

Aceste instrucțiuni sunt metode științifice pentru a ne îmbunătăți natura umană.

Geshe Kelsang Gyatso

Citește articolele precedente

Tags: No tags

Comments are closed.