04: Suntem cu toții profund interconectați – Perspective Budhiste

interconectati

Perspectiva nr. 4: Suntem cu toții profund interconectați

Tot ceea ce avem acum este făcut posibil de către alți oameni. Într-adevăr, tot ceea ce suntem, tot ceea ce facem, spunem și chiar gândim provine de la alții: corpurile noastre (mulțumesc, mamă și tată!), mâncarea noastră, cunoștințele noastre, limba noastră, resursele noastre materiale, totul. Nu avem nimic sau nu putem să numim ceva care nu ne-a fost furnizat de alții.

În prezent, în general nu gândim așa. Datorită a ceea ce Buddha a numit ignoranța noastră, sau înțelegere greșită, simțim că suntem indivizi distincti, separați, care nu depind de nimeni sau de nimic.

În cartea sa, Cum să îți transformi viața, Venerabilul Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche scrie:

Dacă ne gândim cât de interconectați suntem cu toate ființele vii, vom dezvolta în mod natural apreciere față de ele; și vom simți din ce în ce mai mult că facem parte dintr-o rețea de bunătate. Vom începe să ne vedem înconjurați de prieteni. Chiar dacă cineva este dificil sau ne provoacă răbdarea, vom învăța să apreciem ceea ce am putea învăța de la ei.

În acest fel, vom deveni mai degrabă parte din soluție decât parte din problemă. În cartea sa, Compasiunea universală, Geshe Kelsang Gyatso scrie: „Dacă îi prețuim pe ceilalți, vom evita să îi rănim cu acțiuni negative. În schimb, vom practica acțiuni pozitive de iubire, răbdare și dăruire și, astfel, vom crea cauza pentru a trăi fericire și noroc în viitor.

A fi preocupat de bunăstarea celorlalți, a-i iubi, a-i aprecia și a avea compasiune pentru ei nu este doar o idee frumoasă, este ceva logic! Conform spuselor lui Budha, nu există înțelepciune în a trăi doar din punctul de vedere al preocupării de sine, gândindu-ne că suntem speciali sau mai importanți decât alții. Pur și simplu nu este în conformitate cu modul în care lucrurile există.

Cadoul lui Geshe Kelsang Gyatso pentru toată lumea

Tags: No tags

Comments are closed.