Practica meditației împotriva anxietății – introducere

Practica meditației împotriva anxietății – De unde să începem?

practica meditației pentru începători

O problemă a anxietății este că ne face să ne simțim inconfortabili să fim doar în compania propriei noastre minți.

Când începem să medităm, poate părea că situația se înrăutățește. Încercăm să fim calmi și concentrați, dar mintea noastră vrea să facă contrariul. Devine mai ocupată, distrasă, agitată.

Foarte repede decidem că meditația nu funcționează sau, cel puțin, nu funcționează pentru mine.

Și, așadar, pierdem ajutorul pe care meditația ni-l poate oferi pentru a face față propriei anxietății. Acest lucru se datorează unei concluzii greșite, unei neînțelegeri a modului în care meditația funcționează.

Practica meditației - o simplă meditație asupra respirației

Deocamdată o putem descrie astfel. Ne așezăm confortabil pe un scaun sau o pernă, ne ținem spatele drept și închidem ușor ochii. Încercăm să ne relaxăm și să simțim aerul care intră și iese la nivelul nărilor noastre. Ne concentrăm pe această senzație, ne urmărim respirația și încercăm să nu ne lăsăm mintea să rătăcească sau să ne distragă atenția. Pe măsură ce ne concentrăm asupra respirației noastre, mintea ne devine mai stabilă, echilibrată, clară și liniștită.

Lecția 1
Pace interioară 20%

Așa este la început. Pentru toată lumea. Nu aveți așteptări false și nu vă așteptați la rezultate imediate. Nu este o soluție rapidă. Nu veți schimba ani de tipare de anxietate peste noapte. Deci relaxează-te. Nu eșuezi să meditezi. Amintiți-vă doar beneficiile pe care le are pentru dvs. și păstrați-vă intenția. Rezultatele vor veni.

Lecția 2
Pace interioară 40%

Mintea ta nu este mai agitată. De fapt, devi conștient de cât de agitată este cu adevărat. Și dacă este așa în meditație, cum este atunci când nu meditezi, în stresul și preocuparea vieții de zi cu zi? Acesta este punctul tău de plecare. Dacă îl accepți, poți face ceva în acest sens.

Lecția 3
Pace interioară 60%

Meditația nu este doar o evadare din anxietate sau din problemele zilnice. În meditație cultivăm stări de minte pozitive și moduri constructive de gândire și simțire. Ceea ce învățăm în meditație îl practicăm afară din meditație, în viața de zi cu zi. Meditația nu ne oferă doar o pauză de la problemele noastre, ci ajută la rezolvarea acestor probleme.

Lecția 4
Pace interioară 80%

Dacă medităm timp de 15 minute și găsim doar 15 secunde de pace interioară, aceasta a fost 15 secunde de meditație reușită. Bucură-te! Dacă tot încercăm, va deveni 30 de secunde. Apoi un minut, apoi 2 minute, apoi … cine știe?

Călugărul budhist contemporan Geshe Kelsang Gyatso, spune:

“Numai prin meditarea asupra respirației timp de zece sau cincisprezece minute în fiecare zi vom putea să reducem acest stres. Vom experimenta un sentiment de calm şi spațiu în minte, iar multe dintre problemele nostre vor dispărea. Situațiile dificile vor deveni mai ușor de gestionat, ne vom simți în mod natural mai aproape şi cu bună dispoziție față de ceilalți oameni, iar relațiile noastre se vor îmbunătăți treptat.”

calugar budhist meditand

Puteți practica această meditație acasă când aveți timp și dispoziție. Poate poți să începi o simplă rutină timp de câteva săptămâni pentru a te obișnui.

Tags: No tags

Comments are closed.