05: Orice relație poate fi vindecată – Perspective Budhiste

orice relație poate fi vindecată

Perspectiva nr. 5: Orice relație poate fi vindecată

Care este de fapt problema în relații?

Conform viziunii buddhiste, putem vindeca complet orice relație și asta destul de repede.

Practica meditației este despre crearea unui loc de refugiu, un sanctuar interior în cadrul căruia putem revedea în siguranță orice relații dureroase și să investigăm ce se întâmplă acolo de fapt.

beneficiile meditatiei

Când facem acest lucru, descoperim două elemente cheie:

  • În primul rând, într-o relație dureroasă, putem recunoaște că ne concentrăm excesiv pe cealaltă persoană, în special pe defectele pe care le percepem la ei. Învățăturile lui Buddha despre mânie ne dezvăluie că mintea perturbată a mâniei exagerează defectele persoanei pe care o percepem și credem că acestea există cu adevărat. Noi nu credem că am fii furioși. Credem că vedem totul clar și că am avea dreptate în ceea ce credem și spunem.
  • În al doilea rând, putem recunoaște că, atunci când ne enervăm este un „Eu” rănit care apare în mintea noastră și credem că acel „Eu” este cine suntem cu adevărat. Un gând de mânie apare în mintea noastră și ne identificăm cu el ca și „Eu”, în loc să recunoaștem că „un Eu rănit și copleșit de situație îmi apare în minte și din ignoranță cred că această apariție este cine sunt Eu”.

Buddha a numit aceasta „ignoranța agățării de sine” – un tip de perturbație mentală care crede că identitatea care ne apare în minte ar fi ceea ce suntem, atunci când, de fapt, este doar o aparență, doar un gând.

Poate dura ceva timp pentru a obține o experiență clară a ignoranței agățării de sine în mintea noastră, dar merită efortul! Identificând corect această ignoranță atunci când se manifestă, putem învăța să trăim sinele în modul în care există – ca simplă proiecție. Această înțelegere profundă ne va elibera în cele din urmă definitiv de orice suferință.

Identificând perturbațiile mentale ale mâniei și ignoranței care operează în mintea noastră, creăm posibilitatea de a schimba modul în care ne relaționăm cu noi înșine și cu ceilalți oameni. Modul în care percepem pe cineva afectează foarte mult calitatea relației noastre. Dacă totul este de natura minții, putem vindeca relația pur și simplu prin schimbarea minții, adică a felului în care ne percepem pe noi înșine și pe celălalt.

Iluziile sunt un subiect central în budhism. În Cele Patru Adevăruri Nobile ale lui Budha, el dedică al doilea adevăr explorării modului în care aceste stări de minte perturbate – cum ar fi mânia, gelozia, atașamentul, lăcomia, mândria și în principal perturbația mentală a ignoranței agățării de sine care înțelege greșit modul în care lucrurile există – sunt cauza tuturor suferințelor noastre.

Din fericire, Budha a predat și metode pentru eradicarea lor.

Cadoul lui Geshe Kelsang Gyatso pentru toată lumea

Tags: No tags

One Response