Descendența Budhismului Modern Kadampa
În cuvântul „Kadampa”, „Ka” se referă la învățăturile lui Budha, iar „dam” se referă la instrucțiunile lui Atisha despre Lamrim (= Etapele Căii spre iluminare, cunoscute și sub numele de Kadam Lamrim). Prin urmare, „Kadam” se referă la uniunea învățăturilor lui Budha și a instrucțiunilor lui Atisha, iar practicanții sinceri de Kadam Lamrim sunt numiți „Kadampas”.
Există două tradiții Kadampa, cea veche și cea nouă. Practicanții tradiției vechi Kadampa au părut să sublinieze practica Kadam Lamrim din Sutra mai mult decât practica Tantra. Mai târziu, Je Tsongkhapa și discipolii săi au subliniat practicarea Kadam Lamrim, atât a Sutra cât și a Tantra. Această nouă tradiție fondată de Je Tsongkhapa este numită noua tradiție Kadampa.
După Je Tsongkhapa, Noua Tradiție Kadampa a înflorit timp de sute de ani, ajungând în zilele noastre prin linia ascendentă de profesori extrem de puri, precum Je Phabongkhapa și Vajradhara Trijang Rinpoche.
În ultimii ani, această linie prețioasă a fost păstrată și promovată în întreaga lume de maestrul budhist contemporan, Venerabilul Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche, actualul titular al liniei de descendență.
În 1981, Ghidul Spiritual al Venerabilului Geshe-la, Vajradhara Trijang Rinpoche, l-a încurajat pe acesta să dezvolte o nouă prezentare a budhismului Kadampa pentru lumea modernă pe care oricine din întreaga lume o poate înțelege și practica cu ușurință. Astfel, s-a născut budhismul modern Kadampa.
Din acel moment, Venerabilul Geshe-la a lucrat încontinuu pentru a dezvolta și promova darul prețios al budhismului modern Kadampa. Această nouă prezentare păstrează cu fidelitate semnificațiile originale ale descendenței budhismului Kadampa până la Budha însuși, în timp ce le prezintă într-un mod contemporan și ușor accesibil.
Mai presus de toate, este o prezentare internațională deschisă tuturor, care nu este ancorată în nicio țară sau cultură specifică.