Cauzele anxietății și soluțiile propuse de psihologia budhistă

Cauzele anxietății și soluțiile propuse de psihologia buddhistă

Să identificăm cauza cea mai profundă a anxietății

La început reducem anxietatea practicând simple meditații pentru a ne simți liniștit, calm și fericit (găsești aici o simplă meditație). Pur și simplu, prin antrenament și repetiție, devenim din ce în ce mai familiarizați cu aceste sentimente până când acestea încep să apară spontan în inima noastră. Încep să devină noul nostru normal. Anxietatea pur și simplu are mai puțin spațiu pentru a exista în mintea noastră.

Amintiți-vă ce am spus în articolul precedent – anxietatea este o stare a minții și, prin urmare, cauzele sale trebuie să se afle în minte.

Cauza mai profundă a anxietății se numește perturbație mentală. Perturbațiile mentale sunt obiceiuri mentale profunde care distorsionează modul în care vedem lumea, ceilalți oameni și pe noi înșine. Singura lor funcție este aceea de a ne distruge pacea și fericirea. (Le putem identifica din propria noastră experiență – când simțim: furie, gelozie, dorințe necontrolate, mândrie, confuzie și așa mai departe, acestea sunt pertubații mentale.)

Dacă avem anxietate, e clar că există o perturbație în mintea noastră. Perturbațiile mentale pot fi identificate, reduse și abandonate. Prin urmare, la fel se poate face și cu anxietatea.

Doar pentru că toată lumea pare să aibă aceste obiceiuri mentale perturbate din când în când nu înseamnă că acestea sunt naturale sau că sunt o parte intrinsecă a ființei umane. Ele sunt doar părți schimbătoare ale minții noastre. Există multe perturbații mentale care dăunează bunăstării noastre și sănătății mentale, dar cea mai profundă perturbație mentală se numește „preocuparea de sine”. Aceasta este cheia pentru a ne înțelege anxietatea.

Toată lumea vrea să fie cât mai fericită și să fie liberă de probleme și suferințe. Pe bună dreptate. Dar Buddha spune că facem o greșeală care se află chiar la rădăcina anxietății. Vrem să fim fericiți, dar de îndată ce trecem de o linie începem să creăm cauzele nefericirii noastre.

În căutarea a ceea ce dorim, de multe ori distrugem de fapt ceea ce căutăm.

Aceasta este dinamica de bază a anxietății. Și linia pe care o traversăm este preocuparea de sine. Deci, ce este și cum o abordăm?

Preocuparea de sine este un obicei mental profund înrădăcinat. Este cu noi de cele mai multe ori. Gândul „Fericirea mea personală este de o importanță supremă. Este mai importantă decât fericirea altora.”

Da, fericirea noastră este extrem de importantă, dar de îndată ce spunem „mai mult decât a altora” trecem acea linie imaginară de care vorbește Budha și începem să generăm alte perturbații mentale, stări mentale nesănătoase și ne angajăm în multe acțiuni care rănesc fericirea noastră și a celorlalți.

Din punctul de vedere al preocupării de sine, dorințele noastre devin de o importanță capitală.

Budha Shakyamuni
cauzele anxietății sunt perturbațiile mentale
familie fara anxietate

Anxietatea apare exact în momentul în care există o divergență între ce ne dorim și ceea ce percepem că se întâmplă de fapt sau anticipăm că se va întâmpla.

Cu cât diferența este mai mare, cu atât este mai mare anxietatea.

Dacă diferența este mică, anxietatea noastră va fi ușoară.

Dacă diferența este uriașă, se va transforma în frică.

De foarte multe ori nu putem schimba situația exterioară în care ne aflăm. Deci, simțim că nu putem face prea multe despre anxietatea noastră. Acest sentiment de neputință servește doar la sporirea anxietății noastre.

Dar putem face ceva.

Putem reduce diferența menționată mai sus prin a ne schimba atașamentul față de propriile dorințe. Cu alte cuvinte, reducând preocuparea de sine.

Dacă contemplăm acest lucru folosind propria noastră experiență, ne va ajuta să înțelegem rădăcinile anxietății noastre.

Putem învăța să-i prețuim pe ceilalți la fel de mult ca pe noi înșine. Acest lucru este posibil și de dorit, deoarece ne diminuează anxietatea și suferința, sporind în același timp fericirea și sentimentul de libertate. Există o serie de meditații eficiente care să ne ajute în acest demers. Toate acestea sunt explicate în continuare în cartea electronică gratuită (e-book) Cum sa iti transformi viata.

În secțiunea următoare vom învăța cum să răspundem la anxietate în viața noastră de zi cu zi și vom oferi un sfat esențial, practic și puternic asupra căruia să medităm.

Tags: No tags

Comments are closed.