Perspectiva nr. 2: Pacea este starea noastră naturală
Meditația este instrumentul care ne ajută să nu mai agităm mintea
Una dintre funcțiile cheie ale meditației este de a da naștere unor înțelegeri profunde despre cum stau lucrurile de fapt. Deci, ce putem învăța dintr-o simplă meditație asupra respirației? Răspunsul este: mult!
Când practicăm meditația asupra respirației, învățăm cum să renunțăm la distragerile și agitația ce apare în mintea noastră. Facem acest lucru pur și simplu concentrându-ne asupra respirației, care ne îndepărtează în mod natural de la a ne concentra asupra fluxului nostru constant de gânduri.
Ceea ce descoperim este extraordinar: mintea noastră devine calmă și liniștită. Natural. Acest lucru indică faptul că natura minții noastre, atunci când nu este agitată, este liniștită.
Ne-am obișnuit atât de mult să fim anxioși, stresați sau furioși, încât nici măcar nu știm despre propria noastră sursă interioară de pace și fericire. Credem că pentru a fi fericiți trebuie să ieșim în afara noastră. Dar această meditație ne dovedește că nu este cazul. Însuși actul de a renunța la concentrarea asupra lucrurilor din afara noastră ne conduce la o stare de pace. Și cu cât ne conectăm mai mult cu experiența acestei stări, cu atât viața noastră de zi cu zi devine mai bună.
Iată un alt mod de a înțelege acest lucru. Gândește-te la un pahar cu apă. Ce se întâmplă când îl agiți? Apa începe să se miște. Devine agitată. Dacă vrem ca apa să fie liniștită, tot ce trebuie să facem este să lăsăm jos paharul – să nu îl mai scuturăm. Apa se așează apoi singură.
Mintea noastră este ca acel pahar de apă. O mare parte a meditației este să învățăm să „ne lăsăm mintea să stea jos” și să îi permitem să se așeze în mod natural. Meditația este instrumentul care ne ajută să nu mai agităm mintea.
Cadoul lui Geshe Kelsang Gyatso pentru toată lumea